Forslaget til ny forskrift om emballasjeavfall er nå sendt ut på høring. Miljødirektoratet ber om kommentarer til forslaget innen 17. mars.

Bakgrunnen for forslaget er økt konkurranse mellom returselskapene som skjer på ulike vilkår og som kan gjøre det vanskelig for Norge å nå bindende EU-mål.

Les mer om forslaget og send inn høringskommentarer her

Konkurranse på ulike vilkår
Bransjeavtalene for emballasje som er inngått mellom Klima- og miljødepartementet og brukerne og produsentene av emballasje har bidratt til gode innsamlings- og behandlingsløsninger for emballasjeavfall i Norge.

Nå utfordres systemet ved at etablerte returselskap har fått konkurranse fra en ordning som ikke er tilsluttet bransjeavtalene, og ved at denne konkurransen skjer på ulike vilkår. Det kan vanskeliggjøre oppnåelse av bindende EU-mål for Norge.

Høringsfrist er 17. mars
Miljødirektoratet sender derfor et forslag til nytt kapittel 7 i avfallsforskriften om emballasjeavfall, på høring. I forskriften foreslås det at returselskap for emballasje må godkjennes av Miljødirektoratet.

Alle produsenter av emballasje må være medlem i et godkjent returselskap. Det foreslås også en rekke krav til returselskapene, blant annet om innsamling, behandling, rapportering og avfallsforebygging, samt spesifikke materialgjenvinningsmål.

Når forskriften trer i kraft, foreslår Miljødirektoratet at de eksisterende bransjeavtalene opphører.

Høringen gjennomføres elektronisk. Les mer om forslaget og send inn høringskommentarer her