Klima- og miljødepatementet har gitt Miljødirektoratet i oppdrag å utrede konkrete forslag for å redusere mengden plast i havet.

Forsøpling av havet er en av de største miljøutfordringene vi har. Marin forsøpling og spredning av mikroplast påvirker det marine økosystemet negativt.

Et globalt problem som krever internasjonale løsninger
Plastavfall driver med havstrømmene og er et globalt problem som krever internasjonale løsninger, skriver Klima- og miljødirektoratet i en melding på sine egne nettsider.

– Regjeringen arbeider derfor internasjonalt og nasjonalt for å få på plass tiltak på dette området. For Norge som kystnasjon er det viktig at vi forvalter havområdene og ressursene havet gir oss på en bærekraftig måte, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

Arbeidet med å finne gode tiltak også fra norske kilder, er høyt prioritert. Miljødirektoratet har vurdert omfanget av problemet og foreslått en rekke tiltak.

– Jeg ber nå Miljødirektoratet om en nærmere utredning av konkrete tiltak mot de viktigste kildene til marin forsøpling og mikroplast i havet, ikke minst fiskeri- og oppdrettsutstyr, mikroplast fra bildekk, kunstgressbaner, maling og tekstiler, sier Helgesen.

Her er noen av forslagene:

  • Utrede virkemidler for vasking av veiene for å hindre avrenning av mikroplast, samt utrede mulige renseløsninger som kan være egnet til å fange opp mikroplast og andre forurensningsstoffer fra veier i de mest trafikkerte områdene
  • utrede muligheter og kostnader ved å erstatte gummigranulat i kunstgressbaner med mer miljøvennlig alternativ
  • utrede muligheten for å utvide returordningen for bildekk til også å gjelde gjenvinningsprodukter fra kunstgressbaner og gummigranulat
  • eventuell forskriftsregulering for drift og vedlikehold for eksisterende og nye kunstgressbaner
  • utrede tiltak for å redusere forurensing av mikroplast og miljøgifter fra småbåthavner

Andre tiltak som vurderes er innhenting av kunnskap om teknologiske løsninger for å rense avløpsvann fra vaskemaskiner, kartlegging av mikroplast i avløpsslam og utslipp av mikroplast i enkelte bransjer.

Miljødirektoratet vil samle forskningsmiljøene for å få informasjon om av hva fremtidig forskning skal rettes mot og hvordan kunnskapshull skal tettes.

Internasjonalt samarbeid
Klima- og miljødepartementet vil følge opp de ytterligere tiltakene som Miljødirektoratet foreslår skal arbeides med internasjonalt.

Dette innebærer blant annet å arbeide for en omforent definisjon av mikroplast, arbeide for at produkter slipper ut mindre mikroplast, utvikling av standarder for bio-nedbrytbar plast og reduserte mikroplastutslipp fra produkter.

– Det må avklares nærmere hvordan og i hvilke fora vi best arbeider videre med dette, skriver departementet.