Reglene for matkontaktmaterialer og samsvarserklæringer kan være en utfordring å holde styr på. Eurofins tilbyr nå sin hjelp til å oppfylle reglene, på linje med EK og Normpack.

– Vi er mer et supplement enn en konkurrent til EK og Normpack, sier Gjermund Vogt og Eirin Schrøder i Eurofins på Kambo.

De er to av 20 000 ansatte i et globalt konsern med 200 laboratorier i 39 land og hovedkontor i Brussel.

Spesialiserte laboratorier
Laboratoriene i Eurofins er spesialiserte innenfor hver sine fagfelt og alle er akkrediterte etter ISO/IEC 17025.

– Vi er organisert slik at alle laboratorier ikke kan like mye om alt, men alle kan mye om noe og blir derfor spesiallaboratorier innen for ulike fagfelt. Derfor sender vi produktene til dem som kan mest innenfor sitt spesialområde, forteller Eirin Schrøder.

Det innebærer at testing av emballasje ikke gjøres på noen av de fem matlaboratoriene i Norge. Men i følge Gjermund Vogt trenger man ikke å fortvile over avstanden.

– Vi har et enormt logistikkapparat med daglige transporter til og fra matkontaktlaboratoriet i Danmark, der testing av emballasje foregår, forteller Gjermund Vogt. Der testes for øvrig også andre produkter som møbler, tekstiler, byggematerialer og elektronikk, med mer.

Testing av BPA i matvarer foregår ved Eurofins sine laboratorier i Hamburg.

Kvalitetskontroll av emballasje

– Vi hjelper til med å etablere et kvalitetskontroll-program for emballasjen, sier Eirin Schrøder.

Når det gjelder Eurofins’ tilbud om testing av alle typer matkontaktmaterialer, starter prosessen med rådgivning.

– Det kan være vanskelig å finne ut av kravene for enkelte produkter. Vi hjelper til med å etablere et kvalitetskontroll-program for emballasjen. Dersom alt virker ok, sparer vi kunden for pengene, forteller Eirin Schrøder.

Eurofins kan også hjelpe til med å hente inn dokumentasjon fra kundens leverandør og testing av emballasje i form av migrasjonsanalyser, både totalmigrasjon og spesifikk migrasjon.

– Bestanddelene i emballasjen er ofte konfidensiell, og det er ikke sikkert at en emballasjeprodusent vil røpe disse direkte til en stor merkevareeier. Men det viser seg erfaringsmessig at de kan gi denne informasjonen til oss som et mellomledd, forklarer Eirin Schrøder.

Samsvarserklæringer
Alle tester utføres til i henhold til gjeldende standarder for emballasje og produksjonsutstyr. Her finnes det heller ingen standardtest, den avhenger av produktets sammensetning.

– Vi hjelper også til med utstedelse av samsvarserklæring, men vi kan ikke signere den uten at vi har vært på revisjon hos leverandøren.
Alle må vise til standardene EC 19352004 og GMP (EU 2012/2016) når de utsteder samsvarserklæring.

Eirin Schrøder sier at Eurofins innhenter dokumentasjon på vegne av sine kunder og fyller dette inn i en mal for samsvarserklæring. Denne må signeres av noen som vet om leverandøren oppfyller lovgivning en.

– Vi skreddersyr derfor et tilbud til kunden innenfor gjeldende standarder, sier Eirin Schrøder.

Som man leter, finner man

– For at forbrukerne skal få et best mulig produkt, er emballasjen alfa og omega, sier Gjermund Vogt.
– For at forbrukerne skal få et best mulig produkt, er emballasjen alfa og omega, sier Gjermund Vogt.

Det er viktig å forholde seg til grenseverdier når man snakker om uønskede innholdsstoffer. Ordene «fri for» er farlige med dagens måleutstyr og følsomhet.

Ofte kan man finne spor av uønskede komponenter, men konsentrasjonen er så lav at den er ubetydelig og godt innenfor regelverket for daglig inntak.

– Det er grunn til å være skeptisk til store rapporter med veldig mange utførte tester som sier at innholdet er «fri for» skadelige stoffer.  Man finner alltid noe, sier Eirin Schrøder, men heldigvis små mengder og innenfor lovkravene.

Gjermund Vogt sier at det beste er å jobbe jevnt og trutt med å sørge for at emballasjen er best mulig.

– For at forbrukerne skal få et best mulig produkt, er emballasjen alfa og omega. Man trenger kanskje ikke å kjøre store prosjekter hver gang. Vi kan gjøre små tester rutinemessig som et supplement til EK.

Er markedsleder i Danmark
Per i dag blir ikke reglene for matkontaktmaterialer fulgt opp i særlig grad av myndighetene, men Eurofins ser ikke bort fra at det kan komme jevnlig tilsyn. Og da kan enkelte norske bedrifter ha noen utfordringer.

– Vi har 70 prosent av markedet når det gjelder matkontaktmaterialer og samsvarserklæringer i Danmark og ser på oss selv som markedsleder på akkrediterte tester. Vi tror at vi har et bra tilbud til norske bedrifter, sier Gjermund Vogt.

Han kommer inn på lukttesting, et område som ofte er vanskelig siden elektroniske instrumenter mangler den erfaring som mennesker har fått gjennom evolusjonen.

Eurofins har profesjonelle sensoriske paneler som kan lukte seg frem til om en film har uønskede sensoriske egenskaper.

– Gründeren Gilles Martin kalte selskapet for Eurosniff da det ble startet i 1987, da han med den elektroniske nesen NIR ville avsløre juks i vinmarkedet. Navnet ble senere endret til Eurofins, forteller Gjermund Vogt.

Eirin Schrøder har bakgrunn fra bedrifter som Orkla og Maskinpakking, mens Gjermund Vogt kom fra Nofima før han begynte på Eurofins.