Plastmykneren DINP brukes ikke av norske og europeiske matprodusenter, ifølge Ole Jan Myhre i Norner.

 

Han slår dermed fast at emballasje for norsk mat kjøpt i norske butikker ikke inneholder DINP eller andre plastmyknere. Dette gjelder både folier, beger, flasker og korker, med mer.

VG har onsdag 5. august et oppslag om plastmykneren DINP, som de mener kan være helsefarlig og kan finnes i norsk matemballasje. Dette tilbakevises av Ole Jan Myhre i Norner, som er blant landets fremste plasteksperter.

Ikke i norske butikker
– DINP er en mykner (ftalat) for PVC. Men ftalater er en familie med stoffer hvor noen er ufarlige og noen er mer mistenkelige. Slik er det også med stoffgruppen alkoholer: Etanol er ufarlig mens metanol er dødelig, resonnerer Myhre.

VG skiver at DINP brukes hyppig i emballasje for norske varer. Ifølge Ole Jan Myhre stemmer ikke dette.

– PVC brukes ikke til emballasje av norske/europeiske matprodusenter. Dermed kan man si at emballasjen for norsk mat kjøpt i norske butikker IKKE inneholder DINP eller andre myknere. Dette inkluderer plastfolier, beger, flasker, korker, og så videre.

Kan finnes i visse importvarer
Myhre kan imidlertid ikke garantere at ikke visse importvarer fra Asia muligens kan være pakket i PVC

– Men det er mikroskopisk og minst sannsynlig for mat. PVC brukes først og fremst til bil, infrastruktur og gulvbelegg.

DINP er klassifisert av EFSA og WHO som helt ufarlig – ved dagens bruk og anvendelser.

Les mer på: http://www.plasticisers.org/plasticisers/22/93/Diisononyl-phthalate-DINP