Hva er kartong?

Kartong som materiale er produsert siden år 105, og er verdens mest brukte emballasjemateriale. De grunnleggende produksjonsprinsippene er de samme i dag. Det er derimot skjedd store forandringer med hensyn til å produsere, konstruere og utstyre kartongen med fargerike signaler, nødvendig produktinformasjon og annen merking.
Materialet er basert på trefiber. Tykkelsen/vekten defineres med gram per kvadratmeter, og regnes vanligvis fra cirka 180 g –600 g.
Material med gramvekt under 180 g regnes som papir. Material med gramvekt over 600 g kalles massivpapp (bokpapp).
Vi kan skille mellom grafisk Kartong og emballasjekartong, der grafisk kartong brukes til produkter i hverdagen som ikke er emballasje. Det kan for eksempel være menyer, brosjyreomslag, skriveblokkomslag, tynnere pocket- bokomslag, prospektkort, reklameprodukter.
Emballasjekartong

Forskjellen på disse kartongkategoriene er hovedsakelig at emballasjekartong tåler mye større belastninger og har en helt annen rivestyrke enn grafiske kartong.
Den grafiske kartongen har svært ofte en bestrøket og blank overflate, ofte gjennomfarget eller diverse former for preg, lerretspreg, elefanthud osv.
Emballasjekartong er som oftest hvit/hvit, hvit/brun, brun/brun, hvit/grå, grå/grå eller varianter av disse. De fleste kvaliteter er ensidig bestrøket, noen få er tosidig bestrøket og andre igjen, kan være helt ubestrøket.
Selv om kanskje det aller meste vi ser av emballasje til mat opprinnelig er av hvite kartongkvaliteter, betyr ikke det automatisk at hvitt kartongmateriale er renere enn brun.
De siste 40-50 årene har det vært nærmest kontinuerlig produktutvikling hos de store svenske og finske råkartongprodusentene, som befinner seg i verdenstoppen når det gjelder kartongkvaliteter beregnet for næringsmiddelindustrien. De utmerker seg ved høy renhet, rivestyrke, fleksibilitet i materialet og falseegenskaper.
