En selvfølge?

Er på vei hjem fra møter i World Packaging Organisation (WPO) i Wien denne uken hvor over 25 nasjoner fra hele verden har deltatt.

Representanter fra blant annet Kenya, Nigeria, Sør-Afrika, Brasil, USA, Kina, India, Libanon, Iran, Russland, Latvia, Spania, UK og Finland har vært samlet for å diskutere emballasje og emballering.

Jeg må innrømme at temaene vi diskuterer i møtene, og de menneskene jeg treffer i WPO, gir meg flere refleksjoner når jeg nå sitter her inne på flyplassen i Wien før kursen rettes mot Norge. Flere av landene som er representert i WPO er land hvor middelklassen er på vei oppover. Utfordringene de har i forhold til emballering er – om ikke totalt annerledes enn i Norge – i hvert fall nokså ulikt på mange områder.

kari-og-afrikanere2

Representanter fra mange land rundt om i verden har vært samlet for å snakke om emballasje og emballering.

WPO bistår medlemslandene blant annet med utdanning innenfor emballasje og emballering. Inneværende år har det vært gjennomført utdanningsprogram i Nigeria og Kenya. Behovet for kunnskap om emballering og automatisering er stort. Det handler først og fremst om kunnskap om, men også tilgang til emballasjematerialer og pakketeknisk utstyr, altså «oppstrømssiden».

«Save food» er et annet sentralt tema i WPO. I Norge benytter vi ordet «matsvinn» om omtrent det samme. I Norge kaster vi over 45 kilo spiselig mat per person årlig, mens det i utviklingsland diskuteres hvordan nødvendig mat og drikke skal komme frem til befolkningen på grunn av for dårlig emballasje og emballeringsutstyr.

Kari Bunes, direktør Emballasjeforeningen

Kari Bunes, direktør Emballasjeforeningen

Den siste refleksjonen jeg vil knytte noen ord til er innsamling og gjenvinning av brukt emballasje, den såkalte «nedstrømssiden». I Norge har vi i over 20 år hatt velfungerende systemer for dette, og det var næringslivet som i sin tid inngikk avtale med myndighetene om å samle inn og gjenvinne brukt emballasje.

Produsentansvarsordninger er vanlig en rekke steder i verden, men det er også land hvor dette overhodet ikke er satt i system. Her blir den brukte emballasjen liggende godt synlig både til lands og til vanns. Viktige ressurser går i den sammenheng tapt og ordene «sirkulær økonomi» virker nokså fjernt.

Det å verdsette «selvfølgeligheter» er lett å glemme både privat og i yrkeslivet, det merker hvert fall jeg med meg selv!

worldpackaging.org

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *