Kort innføring i
PAKKETEKNIKK

Maskiner, materialer og metoder

Pakketeknikk: Det er tre hovedtyper emballasje i forbrukermarkedet

• F-PAK  Forbrukeremballasje som selve varen er pakket i
  • D-PAK  Distribusjonsemballasje som et antall F-PAK er pakket i
  • T-PAK   Transportemballasje for forsendelse av store gjenstander

PAKKETEKNIKK FOR PLAST- OG PAPIREMBALLASJE

Pakkemaskiner for F-PAK

• Vakuumpakning

– luft fjernes, mykfolie over og under, hard folie kan forekomme

• MAP

– modifisert atmosfære, luften fjernes og erstattes med gass. Mye brukt ved pakking av kjøtt, skivet pålegg, salater, ferdigretter

• Skinpack

– en variant av vakuumpakking hvor filmen formes etter produktet. Brukes på pålegg, pølser, fisk, marinerte produkter, ferskt kjøtt

• Forsegling

– Produktet svøpes/pakkes i plast for å unngå kontaminering. Brukes også for å unngå tørking. Spesielt på grønnsaker

Plasttyper

De mest brukte plasttypene er PA, PE, PP, PET, EVOH, PS og PVC. Ved ekstra behov for beskyttelse brukes barriereemballasje, det vil si at plastfilmen består av flere lag der barrierelaget stopper lys, fukt og andre uønsket påvirkning.

Det er også vanlig at filmen har et eget sveiselag

ANDRE PAKKEMASKINER FOR F-PAK

Pakkemaskiner

• Kammermaskiner

Benytter prefabrikkerte poser for vakuum- eller MAP-pakking

• Skålpakkemaskiner

Prefabrikkerte skåler, overfilm sveises på. Skin kan benyttes

• Form, fill & Seal (FFF)

• Dyptrekkere (termoformere)
    • Flowpackmaskiner (horisontale)
    • Transwrapmaskiner (vertikale)

Flowpack-prinsippet

En horisontal film formes til en slange. Produktene plasseres på et transportbånd og bringes inn i den formede slangen. Pakken fylles eventuelt med gass som fortrenger luften. Forsegles og kuttes i samme operasjon.

Bruksområder: Ost, kjøtt, fisk, fjærfe på skål, pølser, bakervarer, osv.

PLASTTYPER

De mest brukte plasttypene er PA, PE, PP, PET, EVOH, PS og PVC. Ved ekstra behov for beskyttelse brukes barriereemballasje, det vil si at plastfilmen består av flere lag der barrierelaget stopper lys, fukt og annen uønsket påvirkning.

Det er også vanlig at filmen har et eget sveiselag.

Papir kan brukes som et alternativt material, siden det har en god miljøprofil og brytes ned om det havner i naturen. Ulempene er at det ikke har barriereegenskaper og svært begrensede egenskaper for forming og strekk. Papiret må ofte belegges med plast for matkontakt, barriere og sveising.

Pakkemaskiner for D-PAK – bølgepapp

De vanligste pakkemaskinene for D-PAK

CE/CP                  Kassereiser/kassepakker
TE/TP                  Traureiser/traupakker
TCO                      Trau/kassepakker
WP/WAP             Wrap-around-pakker

For å få flest mulig varer i hver D-PAK, er det viktig å ta utgangspunkt i F-PAK

Oversikt over standardkasser.

De mest brukte D-PAK er laget av bølgepapp. RSC-kartonger limes, tapes., stiftes, brettes og trykkes og kan ha shelf-ready facing, det vil si en hylleklar front som kan rives vekk slik at F-PAK vises og kan plukkes i butikken.

Trau er også en meget utbredt emballasje som brukes med eller uten lokk og gjerne kombineres med krympeplast.  Hulltrau brukes til plassering av beger

Undervisningsleder Yngve Krokann i Emballasjeforeningen har blant annet ledet Emballasjeskolen i mange år og svarer gjerne på spørsmål:

mobil: 900 93 833
epost: yngve@emballasjeforeningen.no

22. mai 2019Fagmesse om bærekraft og innovasjonColor Line Stadion
23. sep 2019 - 26. sep 2019Oppstart Emballasjeskolen klasse 49Scandic City Fredrikstad
13. nov 2019 - 15. nov 2019Emballasjedagene 2019Scandic Park Sandefjord
03. mar 2020 - 05. mar 2020HOLDBAR 2020Norges Varemesse