Her skal vi se på hvilke trykkmetoder finnes og hva slags materialer de passer til.

De ulike emballasjematerialene har forskjellige egenskaper som må tas hensyn til ved valg av trykkmetoder og antall farger.

Dette innebærer ofte at det er nødvendig med et kompromiss for å komme fram til den optimale løsningen.

TRYKKMETODER

Det er fem hovedprinsipper for trykking på emballasje:

  • Høytrykk  – flexografi
  • Dyptrykk  – rotogravure
  • Plantrykk  – offset
  • Silketrykk – sjablontrykk
  • Digitaltrykk

Forskjellen er fargebærer og trykkform.

 

FLEXOGRAFI


Flexotrykk anvendes til plastfilm, laminater, papir og andre egnede trykksubstanser. Ved rimeligste metode benyttes gummi og fotopolymerklisjeer montert rundt trykkvalsen, samt raster i illustrasjoner/ foto fra 24 linjer/ cm til 36 linjer/ cm.

Ved avansert flexo benyttes graverte trykkvalser (endeløs dekor) i beste kvalitet fotopolymer, opptil 54 linjer/ cm. Pre-print flexo benytter digitale fotopolymerklisjéer inntil 60 linjer/ cm.

Trykkmaskiner har vanligvisfire, seks eller åtte farger og trykkbredder fra 30 til 6 000 cm. (Vanligst er etiketter på 200-500 mm, folie/ papir på 80-160 cm).

Maskinene kan ha felles mottrykkssylinder, stack, linje og ark. De trykkes fra rull til rull, rull til ark (ferdigemner kartong) og rull til ferdig pose. Det er mulig med in-line lakkering, stansing, hulling, preging, foilering og posefremstilling.

Er din bedrift medlem i Norsk Flexo Forum blir dere oppdatert på utviklingen innenfor flexografi.

 

DYPTRYKK

Rotogravure
Denne trykkemetoden anvendes til fleksible emballasjefilmer, laminater og papir. Trykkevalsen er av stål som er kobberbelagt og forkrommet. Fargekoppene er gravert ned i trykkevalsen. Raster i illustrasjoner/foto fra 54 til 100 linjer/ cm.

Trykkemaskiner med fire til 10 fargeverk på linje. Fra rull til rull, fra rull til ark. Bredde fra 60 til 160 cm (spesialmaskiner opp til 3 000 cm). Det er mulig med inline laminering, coating, lakkering, preging og stansing. Metoden gir meget godt og stabilt trykk og er velegnet til store opplag.

OFFSET


offset_en
Offsetmetoden anvendes i hovedsak til papir, kartong og blikk-/ aluminiumsemballasje. Metoden er dominerende på kartong- og blikkemballasje, pluss våtetiketter.

Offset er en plantrykkmetode, hvor fargebærer er plan med ikke-bærende elementer.
Feltene er definert kjemisk og ikke fysisk ved at trykkende og ikke-trykkende overflate på trykkplaten, ved fotografisk og kjemisk behandling, er gjort henholdsvis fett-mottakelig/ vannavstøtende og vann-mottakelig/ fettavvisende.

Trykkfargen er oljeholdig og avsettes på de fett-mottakelige områdene.

Offsetplater fremstilles ved belysning — enten gjennom fotografisk film, eller vanligst ved direktebelysning med laser styrt av elektroniske signaler fra en avansert datamaskin, en RIP (Raster Image Processor).

Deretter fremkalles platene og tørkes før de er ferdige til bruk. Blikkplater med trykket dekor påføres til en inline lakkmaskin, som legger et tynt sjikt med klar lakk for å beskytte dekoren.

For at farge og lakk skal tørke kreves 1800 grader Celsius varme og cirka 10 minutters ferd gjennom tørkeovn. Tørking skjer også i stadig større grad ved hjelp av UV.

Man benytter trykkemaskiner for arkmating med to eller flere fargevalg. Trykkbredder fra for eksempel 558×406 til 1200×1000 eller mer. Selve navnet offset har metoden fått fordi trykkbildet avsettes på en gummiduk som så avsetter det videre på substratet.

Trykkformen er av aluminium, plast eller papir, men banen eller arket/substratet kommer bare i berøring med gummiduk og mottrykksylinder. Derfor er offset spesielt godt egnet til trykking på for eksempel blikk- og papirkvaliteter med ujevn overflate.

 

SILKETRYKK
Silketrykk
Silketrykk brukes på etiketter med opptil fire farger. Metoden brukes gjerne på transparente materialer, hvor kravet til høy densitet er stort. Silketrykk brukes også gjerne til fluoriserende farger.

Reproavdelingen tar seg blant annet av endringer på eksisterende og nye dekorer. Her tilrettelegges dekoren slik at produktet får det beste resultat.

Når det gjelder silketrykk på flasker av PET, HDPE/ LDPE må man gjerne godta en fargevariasjon opp mot 0,5. Årsaken til at variasjoner oppstår, er at en farge må tørkes i en maskin før neste farge påføres. Flasken er ofte med på fire tørkeprosesser før den er ferdig, og da oppstår det også en del bevegelser under trykkoperasjonen.

Rusk i trykket kan forekomme da det hele tiden er sirkulasjon i luften. Det er derfor viktig at erfarne maskinkjørere renser rakler og bytter farge så fort urenheter oppstår i trykket.

BILDER MED SILKETRYKK

Bildetrykking er mulig å få til ved silketrykking. Dette utføres i rastertrykk og her benyttes de fire grunnfargene Sort, Cyan, Magenta og Yellow.

Silkeduk-type må avgjøres basert på hvordan trykket ser ut og ofte hvilken farge som skal benyttes. Noen farger må påføres via fin silkeduk da pigmentene i fargen krever mer tørketid under UV- tørking.

Det er viktig at flasker som blir trykket ikke sendes for raskt ut fra lageret da denne tørkeprosessen er meget viktig for resultatet. Flasker som settes på lastebil kort tid etter trykkprosessen kan bli stående og «gnisse» mot hverandre – noe som igjen kan føre til at trykket flasser av fordi UV-farge trenger tid til etterherding.

DIGITALTRYKK
Digital-Printing-Pixles-Imprinted-Promotional-Products
Digitaltrykk eller digitalprint er en reproduksjonsteknikk der digitale bilder gjengis på forskjellige materialer som vanlig papir, fotopapir, plastfolie eller tøystykker.

I motsetning til offsettrykk bruker de digitale skriverne en type film som kan brukes flere ganger til ulike bilder, i stedet for kjemisk behandlede aluminiumsplater.

Toneren som fargen består av, legges som et tynt lag på utsiden av papiret, i stedet for å trekke inn som flytende blekk. Det gir mulighet for høy oppløsning i rastergrafikken. I trykkeribransjen brukes ofte digitaltrykk for å lage trykksaker i småeller mellomstore opplag.

Digitalprint eller bare print brukes også om digitale utskrifter framstilt ved hjelp av blekkskrivere, laserskrivere og kopimaskiner, teknologi som representerer et annet reproduksjonsprinsipp enn tradisjonell trykking som likner bruk av stempler og trykksverte.

Digitaltrykk regnes som hurtig og rimelig  i små opplag og er en metode som først og fremst gir nye muligheter for trykkeri og kunde. Skal det lages 50 000 esker eller mer, vil flexotrykk  i overskuelig framtid være en langt rimeligere metode.

I dag kan regner man at digitaltrykk utgjør 5-10 prosent av den totale grafiske produksjonen på verdensbasis. Om 20 år vil den utgjøre 85 proent av all trykk, men dette vil avhenge av teknologi.

Ønsker du mer detaljert informasjon om repro og trykkmetoder, finner du det her:

Repro og trykkmetoder (2,64 MB)

STANDARDER

Annonser fra våre medlemmer