Sirkulær plastemballasje – en illusjon eller morgendagens virkelighet?

 

Avfallsforskriften er klar; vi må forbruke mindre, vi må gjenbruke, vi må materialgjenvinne mer plastemballasje.

 

For å nå punktet om å materialgjenvinne mer plastemballasje, må vi gå fra innsikt til handling. «Veikart for sirkulær plastemballasje» fra 2019 peker ut både barrierer og tiltak som henholdsvis må løses og iverksettes for å få mer sirkulær plastemballasje. Det ble overlevert daværende klima- og miljøminister Ola Elvestuen under Arendalsuka i 2019. I veikartet trekkes fire hovedutfordringer fram:

  1. Mangelfull innsamling, sortering og gjenvinning av plastemballasje
  2. Lite egnede emballasjeløsninger
  3. Lav etterspørsel etter resirkulerte plastmaterialer
  4. Plast havner i naturen

På disse fire punktene er det fortsatt mye som må gjøres. Produsenter jobber med å finne alternative materialer som lett lar seg gjenvinne, det blir etterspurt gjenvinnbar plast og avfallsforskriften setter mål for materialgjenvinning av plastemballasje. Nå må det investeres i kunnskap, forskning, innovasjon og samarbeid for å fortsette det gode arbeidet og nå de ambisiøse målene som er satt.

Og det er selve poenget. Alle må gjøre sitt for å gjøre plastemballasje mer sirkulært – for ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Om plastemballasje blir mer sirkulært, vil det spare jorda for ressurser, og bidra til at vi slipper å «feire» Norges overforbruksdag 12. april. Dette er ikke et problem som løses på hver sin tue. Plast i naturen er et globalt problem, men Norge er, og må fortsette å være, et foregangsland for å få bukt med problemet.

Plastemballasje er og blir en del av hverdagen til de aller fleste av oss. Derfor er det på tide å se framover og løse opp i blokkeringer som hindrer den i å bli mer sirkulær.

Det blir verken enkelt eller billig, men det er nødvendig.

I år arrangerer vi en paneldebatt under Arendalsuka. Denne gangen skal ledere fra næringslivet, myndigheter og organisasjoner få debattere hva som er blitt gjort, og hva som skal til, for å lykkes med en mer sirkulær kjede for plastemballasje i Norge.

Vi kan ikke sitte og vente på at andre skal starte å ta ansvar. Det haster å få på plass løsninger som gjør at plastemballasje får et nytt liv etter bruk.

Infrastruktur for innsamling og materialgjenvinning må utbedres, innovasjon må prioriteres, og vi må slutte å kaste plast i naturen.

Innen 2025 skal materialgjenvinningen av plastemballasje ligge på 50 prosent. For å få til dette må alle ta i et tak. Gjerne to.

 

Info:

I Bankgården på Hotell Arendal klokka 16.00 den 16. august får vi åpningsinnlegg fra generalsekretær i WWF, Karoline Andaur og bærekraftsdirektør i Orkla, Ellen Behrens.

Deretter blir det paneldebatt ledet av Alvhild Hedstein, konsertdirektør for bærekraft og innovasjon i BAMA. Med seg på scenen får hun helt sentrale representanter for politikere, organisasjoner og bedrifter.

Paneldeltakere:

  • Stortingsrepresentant Linda Monsen Merkesdal (Ap)
  • Kommunikasjonsdirektør i Coca-Cola Europacific Partners Norge, Per Hynne
  • Byråd for miljø og samferdsel i Oslo kommune, Sirin Stav (Mdg)
  • Senior Vice President, Head of Circular Economy Asia, TOMRA, Jacob Rognhaug
  • Leder for gjenvinningsavdeling i Grønt Punkt Norge, Svein Erik Rødvik
  • Direktør for analyse og politikk i NHO Mat & Drikke, Terje Sletnes

Arendalsuka er gratis og åpent for alle. Førstemann til mølla-prinsippet gjelder.

Velkommen!

Annonser:

Kommende kurs og arrangement

DatoTittelSted
23. apr 2024 - 25. apr 2024Seafood Expo GlobalFIRA BARCELONA GRAN VIA VENUE
20. aug 2024 - 22. aug 2024Nor-Fishing 2024Trondheim Spektrum
24. sep 2024 - 26. sep 2024FACHPACKNürnberg
22. okt 2024 - 25. okt 2024Scanpack 2024 – Nordens største emballasjemesseSwedish Exhibition & Congress Centre
04. nov 2024 - 07. nov 2024All4Pack Emballage Paris
27. mai 2025 - 30. mai 2025IPACK-IMA MILANO
19. aug 2025 - 21. aug 2025Aqua Nor 2025