Kort overskrift
Lorem ipsum dolar sit amen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla sodales eros arcu, id mollis metus pretium vitae.

Sealed Air mener termokjemisk gjenvinning snart er klar for markedet

Sealed Air forteller at kjemisk gjenvinning snart vil komme på markedet, men tror ikke denne typen gjenvinning vil være utslagsgivende for å nå EU-målene i 2025.

– Kjemisk gjenvinning kan omfavne flere materialer enn den mekaniske, sier Ed Roberts.

Han er Global bærekraftsleder i Sealed Air, og har lenge jobbet med kjemisk gjenvinning av plast.

Mekanisk gjenvinning er en enkel og svært utbredt gjenvinningsmetode, men den krever at materialene er godt sortert og rengjort for å få god og jevn kvalitet på resirkulatet. Det er ikke mulig å gjenvinne flerlagsemballasje med flere typer plast  og kompositter med mekanisk gjenvinning. Materialer som er mekanisk gjenvunnet er med noen unntak ikke tillatt i matkontakt. Kjemisk gjenvunnet plast er brutt ned til sine opprinnelige bestanddeler og kan likestilles ned jomfruelig plast. Derfor er kjemisk gjenvunnet plast tillatt i matkontakt.

Roberts forteller at kjemisk gjenvinning ikke er en komponent i EUs gjenvinningsmål for 2025 og 2030.

– De fleste, om ikke alle, land kan nå målene ved å mekanisk gjenvinne plast som PET, polyetylen og polypropylen, sier han.

Krever flere typer teknologi

Under Emballasjedagene 2021 snakket Ed Roberts på video fra selskapets kontorer i England. Der fortalte han at Sealed Air jobber med tre forskjellige måter å drive med kjemisk gjenvinning på. Dette er løsemiddelbasert gjenvinning, termokjemisk gjenvinning og enzymolyse, hvor man bruker enzymer for å bryte ned plasten.

Han tror ikke en type kjemisk gjenvinning er den beste, men at flere typer teknologi må anvendes for forskjellige plastsegmenter.

– Individuelt har alle teknologier sine begrensninger, men som et integrert system kan teknologiene brukes for å øke gjenvinningsgraden, minske utslipp og etablere en mer sirkulær økonomi. Termokjemisk gjenvinning kan håndtere flere plasttyper enn løsemiddelbasert eller enzymolyse, men den krever også mer energi, sier han.

Roberts forteller at termokjemisk gjenvinning snart kommer på markedet, mens de to andre er på forstadiet med pilotprosjekter.

Håper myndighetene ser verdien

Sealed Air tror kjemisk gjenvinning egner seg best for fleksible emballasjetyper, mens mekanisk gjenvinning best håndterer stiv plast. Roberts ønsker ikke å sammenligne de to forskjellige gjenvinningsmetodene fordi de ikke håndterer de samme materialene.

– I tillegg burde kvaliteten på sluttproduktet etter gjenvinningsprosessen bli tatt i betraktning. Kjemisk gjenvinning kan føre til resirkulert plast med samme egenskaper som jomfruelig, mens den mekaniske gjenvinningen fører til en nedgradering på grunn kvaliteten på sluttproduktet, sier Roberts.

Han håper myndighetene ser verdien av kjemisk gjenvinning som et godkjent alternativ, og at fasiliteter for kjemisk gjenvinning vil bli klassifisert som produksjonsfabrikker, ikke avfallsplasser.

Annonser:

Kommende kurs og arrangement

DatoTittelSted
08. feb 2022 - 10. feb 2022Sign & Print ScandinaviaKistamässan Stockholm
10. mar 2022Generalforsamling i Emballasjeforeningen 10. mars 2022Hotel Continental Oslo
10. mai 2022 - 12. mai 2022Smart Industri 2022Norges Varemesse (Nova Spektrum)
12. sep 2022 - 14. sep 2022Oppstart Emballasjeskolen klasse 52Fredrikstad
04. okt 2022 - 07. okt 2022Scanpack i GöteborgSvenska Mässan
10. nov 2022 - 11. nov 2022Emballasjedagene 2022Scandic Park Sandefjord
04. mai 2023 - 10. mai 2023Interpack 2023Messe Düsseldorf