Det var god stemning og bra oppmøte på vårt frokostseminar om test og analyse av emballasje 10. mars.

Eirin Schrøder steppet inn på svært kort varsel som foredragsholder for  Eurofins, mens Ole Jan Myhre stilte for Nofima og Marit Kvalvåg Pettersen holdt foredrag på vegne av Nortura.

Samsvarserklæringer

Eirin Schrøder snakket om reglene for samsvarserklæringer
Eirin Schrøder snakket om reglene for samsvarserklæringer

Eirin Schrøder startet seminar med å snakke om regelverk, standarder og krav knyttet til samsvarserklæringer. Hun fortalte også om Eurofins’ tilbud om hjelp til å sette opp disse, men poengterte at det er leverandørene i hvert ledd som skal utstede samsvarserklæringer.

– Ordningen er til for å vise at emballasjen er i henhold til regelverket og at den brukes til det er tenkt til, sa Schrøder.

Hun frarådet å utstede samsvarserklæring dersom man ikke er sikker på om migrasjonsdataene er i orden. Hun rådet også til å ikke gjøre for mye arbeid med samsvarserklæringer fra leverandørene, da dette er deres ansvar.

Test emballasjen ved endringer

Ole Jan Myhre fortalte om Norners mange testfasiliteter for plast.
Ole Jan Myhre fortalte om Norners mange testfasiliteter for plast.

Ole Jan Myhre snakket presenterte Norners omfattende tilbud av testing av alle typer plastemballasje. Han rådet alle til å ta en test hver gang emballasjen endres.

– Feil oppstår oftest ved endringer, og da bør man teste de kritiske egenskapene for å sikre at sammensetningen er som tidligere, sa han.

Norner kan også teste at farlig gods og matkontaktmaterialer oppfyller myndighetens krav.

– Vi kan også hjelpe til med å teste om barrieresjiktet i emballasjen er i tråd med behovet. Kan man redusere barrieren, vil man kunne redusere kostnadene, sa Myhre.

Marit Kvalvåg Pettersen2
– Når folie kjøres i en dyptrekker, endres plastens egenskaper, sa Marit Kvalvåg Pettersen.

Emballasje for matens skyld
Marit Kvalvåg Pettersen i Nofima hadde kalt sitt foredrag «Emballasje for matens skyld» og gikk gjennom bestemmelsene og de formelle kravene som gjelder fra materialer i kontakt med matvarer.

– Valg av emballasje er ofte en kompromissløsning, da en del rammer er gitt, som pakkemaskin, layout i fabrikk og investeringskostnader og – tid. En optimal emballasjeløsning skal tilfredsstille interne krav, sa hun.

Nofima har utstyr for å teste og prøvepakke matemballasje, og Marit Kvalvåg Pettersen sier at måten man setter opp produksjonen på har alt å si for plastens egenskaper.

– Når folie formes i en dyptrekker, endres plastens egenskaper. Hard trekking kan ødelegge sjikt i filmen og dermed gi dårligere barrieregenskaper. Dårlige sveiser kan slippe oksygen inn i emballasjen.

Ikke bare barriere som gjelder
Marit Kvalvåg Pettersen fastslo også at det ikke bare er barrieregenskaper som gir lang holdbarhet, men at restoksygen, pakkeprosessen og lagringsbetingelser også er viktige.

Les for øvrig artikkel på Packnews om Nofimas forskning på pakking av fisk.

Neste frokostseminar hos Emballasjeforeningen er satt opp 12. mai. Følg med på vår kalenderoversikt og i innboksen din for tema og agenda.