Forum for sirkulær plast
FULLT HUS I ARENDAL

Skal lage et veikart for sirkulær plastemballasje

Det var fullt hus hos Pigene på Torget i Arendal da Emballasjeforeningen inviterte til paneldebatt og presenterte verdikjedesamarbeid via det nye forumet for sirkulær plastemballasje.

SAMARBEID I VERDIKJEDEN

Fra paneldebatten under Arendalsuka.

Arrangementet ble ledet av tidligere TV2-journalist Stein Kåre Kristiansen. Styreleder Thomas Eie fortalte først om bakgrunnen for at Forum for sirkulær plastemballasje ble opprettet. Statssekretær Atle Hamar fra Miljø- og klimadepartementet holdt deretter sin innledning.

Samarbeid i emballasjens verdikjede

Forumet er opprettet av sentrale aktører i emballasjens verdikjede. Det er en sjeldenhet at så store deler av verdikjeden opptrer samlet. Formålet med forumet er å samle kunnskap rundt plastbruk og plastens livsløp.

I de senere årene har EUs tanker om sirkulær økonomi, der ressursene skal brukes flere ganger, fått stor oppmerksomhet. Forum for sirkulær plastemballasje er etablert for å sette mål i tråd med EUs strategi.  Forumet legger vekt på at man faktisk lykkes med å nå målene.

– I dette ligger det at emballasjematerialene må være mest mulig egnet for materialgjenvinning slik at de kan brukes til ny emballasje, eller andre produkter. Design for gjenvinning er stikkordet her, noe som reduserer emballasjens CO2-avtrykk radikalt, sa Thomas Eie.

PANELDEBATT

Oppbygging av en ny verdikjede

Ellen Behrens slo fast at samarbeid i hele verdikjeden er en stor fordel.

Atle Hamar berømmet bransjen for å ha tatt dette initiativet og oppfordret publikum til å applaudere tiltaket. – Bransjen kan vel så mye om emballering som oss politikere, sa han.

Ellen Behrens, VP Corporate Soscial Responsibility i Orkla, fortalte litt om selskapets bakgrunn for å bli med å starte opp det nye forumet.

– Når man skal skape en verdikjede og bygge et kart for hvordan plastemballasje kan sirkulere i en sirkulær verdikjede, er samarbeid en åpenbar fordel. Og det er en stor styrke at verdikjeden jobber sammen, sa hun.

Paneldebatt om myter og fakta om plastemballasje

Svein Morten Skaldehaug i Coop fortalte om dagligvarekjedens nordiske prosjekt der de jakter på nye og mer bærekraftige løsninger. – Vi ar fokus på å begrense matsvinn og er med i Handelens miljøfond, der et vederlag fra bæreplastposer skal brukes til miljøtiltak.

Deretter var det duket for en paneldebatt, der myter og fakta ble diskutert. Arild Hermstad fra MDG var hentet inn for å få litt temperatur i debatten. Det øvrige panelet besto av Ellen Behrens, Svein Morten Skaldehaug, Sofie Østergaard fra Norgesmøllene, Jaana Røine i Grønt Punkt Norge og Thor Kamfjord i Norner.

Atle Hamar

Forum for sirkulær plastemballasje
Forumet ble opprettet av emballasjeforeningen for å spre fakta om plastemballasje og øke kompetansenivået i verdikjeden for plastemballasje. Forumet skal presentere et veikart for hvordan en verdikjede for sirkulær plast kan bygge opp.

Les mer om forumet her.

Annonser:

Kommende kurs og arrangement

DatoTittelSted
10. sep 2019FuturePack-konferansen 2019Stratos
12. sep 2019Seminar om bioplast på Vitenparken Campus ÅsVitenparken Campus Ås
23. sep 2019 - 26. sep 2019Oppstart Emballasjeskolen klasse 49Scandic City Fredrikstad
24. sep 2019A Plastic Promise - hvilken rolle kan privat sektor spille?Amerikalinjen
14. nov 2019 - 15. nov 2019Emballasjedagene 2019Scandic Park Sandefjord
03. mar 2020 - 05. mar 2020HOLDBAR 2020Norges Varemesse

Kurs og arrangement
Emballasjedagene 2018